Thimm Packaging Systems finalizuje przejęcie niemieckiej Grupy ISL

02.12.2019 Należący do Grupy Thimm dział Thimm Packaging System zakończył proces przejęcia niemieckiej Grupy ISL uzyskaniem zgody od Federalnego Urzędu Antymonopolowego. Tym samym w Grupie Thimm pojawiają się kompetencje w zakresie wielomateriałowych opakowań wielokrotnego użytku. Na temat ceny zakupu strony zachowują milczenie.
Viernbeim to nowy zakład THIMM Packaging Systems

Przejęcie spowoduje poszerzenie portfolio rozwiązań Grupy Thimm w zakresie wielomateriałowych opakowań wielokrotnego użytku. „Włączenie ISL do Grupy Thimm to znaczący krok w ramach naszej strategii rozwoju. Zyskujemy dwie wydajne lokalizacje i możemy od tego momentu obsłużyć ruch towarów wielokrotnego użytku naszymi rozwiązaniami opakowaniowymi", jak mówi Mathias Schliep, prezes zarządu Grupy Thimm. „Viernheim i Serba będą stanowić niemalże idealne uzupełnienie fachowe i geograficzne obecnie posiadanych lokalizacji”.

Warunki włączenia ISL do firmy rodzinnej Thimm były idealne: Thimm Packaging Systems i ISL współpracowali od 2008 r. na wielu różnych płaszczyznach w ramach stosunku klient-dostawca, a ISL to również firma rodzinna o bogatych tradycjach. Kompetencje w zakresie rozwoju i produkcji form technicznych i rozwiązań opakowaniowych z ekspandowanego polipropylenu (EPP) przechodzą tym samym do Grupy Thimm. "Dzięki przejęciu powstał efekt synergii w naszych branżach docelowych, na którym mogą skorzystać zarówno nasi dotychczasowi, jak i nowi klienci w równym stopniu", jak informuje Schliep dalej. "Dzięki włączeniu obydwu zakładów poszerzamy paletę naszych produktów o opakowania wielorazowe. Nasze rynki zastosowań rozrastają się, my dodatkowo rozbudowujemy zdolności produkcyjne, a nasza szersza obecność na rynku sprawia, że jesteśmy jeszcze bliżej klienta." Thimm planuje ponadto kontynuować partnerską współpracę z obydwoma zakładami ISL (Interobal) w Czechach i na Słowacji.

Grupa Thimm jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji towarów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych połączeń materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Szeroki zakres usług związanych z opakowaniami wzdłuż całego łańcucha dostaw uzupełnia gamę produktów. Do grona klientów należą renomowane koncerny ze wszystkich gałęzi przemysłu. To założone w 1949 r. przedsiębiorstwo rodzinne obecnie zatrudnia ponad 3500 pracowników w 22 zakładach w Niemczech, Czechach, Rumunii, Polsce, Francji oraz Meksyku i w roku 2018 wygenerowało obroty w wysokości około 645 mln euro.

• Serba to nowy zakład THIMM Packaging Systems
  • Mathias Schliep, prezes zarządu Grupy Thimm