Ponowne wyróżnienie za zasługi na rzecz zrównoważonego rozwoju: Thimm otrzymuje nagrodę EcoVadis

08.01.2020 Thimm został ponownie wyróżniony w rankingu społecznej odpowiedzialności biznesu (Corporate Social Responsibility) przez EcoVadis. Producent opakowań zdobywa srebrny medal i plasuje się w czołówce 18 proc. ocenionych przedsiębiorstw z branży. Wynik ten umacnia pozycję firmy Thimm w rywalizacji branżowej powyżej średniej.
Thimm otrzymuje srebrny medal EcoVadis

Agencja EcoVadis stosuje w swojej ocenie 21 kryteriów podzielonych na cztery sektory tematyczne: środowisko, prawa pracownicze i prawa człowieka, etyka i zrównoważone zaopatrzenie w surowce. We wszystkich czterech sektorach Thimm zdobył punkty plasujące go powyżej branżowej średniej i został nagrodzony srebrnym medalem.
Szczególnie dzięki redukcji zużycia energii, ofercie ekologicznych materiałów lub programowi recyklingu stosowanych farb drukarskich Thmm uzyskał wysoką notę w zakresie ochrony środowiska. Pozytywnie odzwierciedliły się w uzyskanych wynikach również transparentna sprawozdawczość, działania na rzecz poprawy zdrowia i bezpieczeństwa pracowników oraz kodeks postępowania dla dostawców. Wynik powyżej branżowej średniej napełnia Thimm satysfakcją. „Społeczna odpowiedzialność biznesu przyświeca naszej działalności korporacyjnej. Łączymy z tym koncepcję odpowiedzialnego, długofalowego kierowania przedsiębiorstwem” – mówi Michael Weber, dyrektor ds. marketingu korporacyjnego. „Aktualnie doskonalimy naszą strategię zrównoważonego rozwoju. Nagroda dowodzi, że kroczymy właściwą drogą”.

EcoVadis to uznana i niezależna platforma oceniająca wg międzynarodowych standardów społeczną odpowiedzialność przedsiębiorstw. Jej celem jest monitorowanie osiągnięć przedsiębiorstw w zakresie Corporate Social Responsibility i zapewnienie transparentności w relacjach między kontrahentami. EcoVadis wspiera jednocześnie działania na rzecz poprawy zrównoważonego rozwoju.

Grupa Thimm jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji towarów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych połączeń materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Szeroki zakres usług związanych z opakowaniami wzdłuż całego łańcucha dostaw uzupełnia gamę produktów. Do grona klientów należą renomowane koncerny ze wszystkich gałęzi przemysłu. To założone w 1949 r. przedsiębiorstwo rodzinne obecnie zatrudnia ponad 3500 pracowników w 22 zakładach w Niemczech, Czechach, Rumunii, Polsce, Francji oraz Meksyku i w roku 2018 wygenerowało obroty w wysokości około 645 mln euro.

• Michael Weber, Dyrektor Marketingu korporacyjnego