Podwójne wyróżnienie: kompetencje grupy Thimm w zakresie produktów do handlu elektronicznego ponownie potwierdzone

24.10.2018 Im szybciej rozwija się sprzedaż wysyłkowa, tym więcej potrzeba inteligentnych i ekologicznych rozwiązań w zakresie opakowań. Dwukrotnie przyznana renomowana czeska nagroda dla opakowań Obal roku stanowi zewnętrzne potwierdzenie kompetencji grupy Thimm w tej dziedzinie. Thimm secureLock dla producenta dań dla niemowląt yamo oraz opakowanie wysyłkowe do książki czeskiej biathlonistki Gabrieli Koukalovej otrzymały po jednej nagrodzie w kategorii „Handel elektroniczny”.
Zwycięzcy w konkursie Obal roku: secureLock i opakowanie wysyłkowe Thimm do książek.

Opakowanie wysyłkowe do książek zostało zaprojektowane specjalnie dla książki „Different” wielokrotnej medalistki Koukalovej. Rozwiązanie składa się w całości z tektury falistej i służy do ręcznego owijania książki. Na opakowaniu powstaje strefa deformacji, która amortyzuje obciążenia podczas transportu. W opakowaniu wbudowany jest uchwyt do noszenia, który zapewnia odbiorcy większą wygodę. Do zamykania i otwierania służy cienka nić silikonowa bądź pasek klejowy. Udział materiałów obcych zastosowanych w opakowaniu wynosi poniżej jednego procenta, przez co opakowanie przekonuje również pod względem ekologicznym.

To samo dotyczy opakowania Thimm secureLock, którego zamknięcia nie zawierają żadnych obcych materiałów. Wykonanie z tektury falistej zamknięcie umożliwiające łatwe stwierdzenie prób jego otwarcia pełni zadanie plomby zapewniającej nienaruszalność towaru podczas transportu. Jest to ważne kryterium dla niedawno powstałego szwajcarskiego przedsiębiorstwa yamo, które produkuje dania w formie papek dla niemowląt z wykorzystaniem innowacyjnej, wyjątkowo ochronnej metody i prowadzi ich sprzedaż przez internet. W celu efektywnej komunikacji stosuje się różne nadruki wytwarzane metodą cyfrowego druku zwojowego Thimm i Christiansen Print.

Michael Weber, dyrektor ds. marketingu korporacyjnego podsumowuje: „Po raz kolejny w tym roku nasze opakowania wysyłkowe zostały wyróżnione nagrodą Obal roku. Dla nas jest to motywacja oraz potwierdzenie, że tworzymy rozwiązania dopasowane do potrzeb i generujące wartość dodaną dla naszych klientów prowadzących sprzedaż elektroniczną”.Nagrody Obal roku zostały przyznane 4 października w Pradze. Tam w ramach kongresu branży opakowaniowej PackSummit zaprezentowane zostały wszystkie konstrukcje zgłoszone do konkursu. 13-osobowe jury wyłoniło zwycięzców w dziewięciu kategoriach.

O Thimm:
Grupa Thimm jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji towarów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych połączeń materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Szeroki zakres usług związanych z opakowaniami wzdłuż całego łańcucha dostaw uzupełnia gamę produktów. Do grona klientów należą renomowane koncerny ze wszystkich gałęzi przemysłu. To założone w 1949 roku przedsiębiorstwo rodzinne obecnie zatrudnia ponad 3000 pracowników w 19 zakładach w Niemczech, Czechach, Rumunii, Polsce, Francji i Meksyku oraz generuje roczne obroty w wysokości około 601 milionów euro.