Pierwszy start-up Grupy Thimm: sklep internetowy z opakowaniami kartonowymi

09.04.2018 Założony przez rodzinne przedsiębiorstwo Thimm start-up Cartonara stał się kamieniem węgielnym cyfrowych modeli biznesowych. W marcu działalność rozpoczął niemiecki sklep internetowy www.kartonara.de, oferujący firmom i klientom prywatnym standardowe opakowania z tektury falistej oraz stanowiące wartość dodaną akcesoria, które ułatwiają dystrybucję towarów.
Sklep internetowy KARTONARA® z opakowaniami kartonowymi

Asortyment nowej platformy handlowej www.kartonara.de odzwierciedla kompetencje założonej w 1949 roku Grupy Thimm w zakresie produkcji opakowań. Oprócz standardowych kartonów, składanych pudełek i opakowań wysyłkowych z tektury falistej w sklepie dostępne są również materiały do przeprowadzek i akcesoria, takie jak artykuły do zamykania paczek, wyściółki i wypełniacze. W ciągu najbliższych miesięcy oferta będzie stopniowo rozszerzana, tak aby w przyszłości znalazły się w niej także pojemniki KLT, innowacyjne opakowania dla handlu elektronicznego i indywidualne rozwiązania opakowaniowe. Klienci sklepu internetowego są zaopatrywani bezpośrednio z magazynu, dlatego dostawa towaru następuje zazwyczaj już następnego dnia. Za zakupy zapłacić można wszystkimi powszechnie stosowanymi metodami płatności.

„Cartonara to pierwszy cyfrowy model biznesowy Grupy Thimm w zakresie opakowań”, informuje Michael Weber, dyrektor zarządzający Cartonary. „Stworzyliśmy nowy kanał dystrybucji, poprzez który chcemy obsługiwać przede wszystkim małe i średnie firmy, ale także klientów prywatnych. Klienci naszej platformy internetowej mogą korzystać z doświadczeń całej Grupy Thimm. Wszystkie opakowania pochodzą z naszych zakładów produkcyjnych, które dzięki ugruntowanej pozycji na rynku mogą zapewnić wydajność, wysoką jakość, sprawny rozwój opakowań i optymalizację kosztów oraz procesów logistycznych. Nasz zespół składa się ze specjalistów w zakresie marketingu w wyszukiwarkach internetowych, ekspertów ds. rozwoju biznesu i partnerów zajmujących się handlem elektronicznym”.

Cartonara GmbH + Co. KG jest nową, w 100% zintegrowaną spółką Grupy Thimm. Sprzedaż internetowa w Niemczech będzie prowadzona pod marką „Kartonara”. Ten start-up powstał pod koniec 2017 roku w Northeim, a jego dyrektorami generalnymi zostali Kornelius Thimm i Michael Weber.

Cartonara to jeden z oddziałów biznesowych mieszczącej się w Northeim Grupy Thimm, który od marca 2018 roku wspiera pozycję firmy w zakresie handlu internetowego. Grupa THIMM jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji towarów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych połączeń materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Szeroki zakres usług związanych z opakowaniami wzdłuż całego łańcucha dostaw uzupełnia gamę produktów. Do grona klientów należą renomowane koncerny ze wszystkich gałęzi przemysłu. To założone w 1949 roku przedsiębiorstwo rodzinne obecnie zatrudnia ponad 3000 pracowników w 19 zakładach w Niemczech, Czechach, Rumunii, Polsce, Francji i Meksyku oraz generuje roczne obroty w wysokości około 570 milionów euro

• Michael Weber, dyrektor generalny CARTONARA
  • Sklep internetowy KARTONARA® z opakowaniami kartonowymi