Opakowanie e-commerce znów zdobywa nagrody

27.09.2018 Opakowanie do wysyłki w kontrolowanej temperaturze „THIMM COOLandFREEZE” znów przekonało jury tegorocznych konkursów na najlepsze opakowanie. Zarówno jury konkursu Niemieckiej Nagrody Opakowaniowej, jak i jurorzy konkursu Nagroda w dziedzinie innowacji dla produktów z tektury falistej, jako zwycięzcę wskazało opakowanie e-commerce. Umożliwia ono wspólny transport produktów mrożonych, chłodzonych i niechłodzonych.

Martin Meinecke, specjalista ds. projektowania opakowań w firmie Thimm, cieszy się z dwóch kolejnych wyróżnień dla swojej konstrukcji: „Już w marcu nasze opakowanie otrzymało nagrodę iF Design Award. Te kolejne wyróżnienia podkreślają ważność opakowań do wysyłki w kontrolowanej temperaturze dla branży sprzedaży wysyłkowej. Efektywność i ochrona produktów są niezwykle ważne w wysyłce pojedynczych paczek. A co najważniejsze, nasze opakowanie e-commerce jest przeznaczone do wspólnego transportu produktów mrożonych, chłodzonych i niechłodzonych w jednym opakowaniu. W zależności od wymogów klienta przy pomocy modułowych wkładek dostosowujemy nawet trzy strefy temperaturowe”.

Innowacyjne opakowanie z osłoną izolacyjną z naturalnych włókien pokrytą PE firmy easy2cool chroni przed wilgocią od wewnątrz i zewnątrz. Zmienne temperatury w opakowaniu zapewniają elementy chłodzące na bazie wody również firmy easy2cool oraz suchy lód. Regulują one intensywność i czasu trwania chłodzenia. Dzięki temu w opakowaniu można przez maksymalnie 48 godzin transportować produkty chłodzone w temperaturze poniżej 7 stopni Celsjusza i produkty mrożone w temperaturze do -18 stopni Celsjusza. Opakowanie e-commerce nadaje się zwłaszcza do wysyłki artykułów spożywczych i produktów medycznych.

Niemiecka Nagroda Opakowania

Od 1963 r. Niemiecki Instytut Opakowaniowy co roku przyznaje prestiżową Niemiecką Nagrodę Opakowaniową. Międzynarodowy konkurs jest objęty patronatem Ministerstwa Gospodarki i Energii Niemiec. W ramach konkursu przyznaje się nagrody dla najbardziej innowacyjnych pomysłów w dziedzinie opakowań. Spośród 226 zgłoszonych rozwiązań jury jako zwycięzcę w kategorii „Funkcjonalność i wygoda” wybrało opakowanie e-commerce do wysyłki w kontrolowanej temperaturze. Oceniano funkcjonalność, użyteczność, konstrukcję, a także przydatność, ochronę produktów i korzyści dodatkowe. Wręczenie nagród zwycięzcom odbyło się 25 września w NürnbergConvention Center podczas targów FachPack.

Nagroda w dziedzinie innowacji dla produktów z tektury falistej

Przyznając Nagrodę w dziedzinie innowacji dla produktów z tektury falistej, Związek Branży Tektury Falistej nagradza innowacyjne opakowania, które szczególnie udanie pokazują zalety tektury falistej. Dziesięcioosobowe jury oceniło łącznie 65 opakowań z czterech grupach. Oprócz właściwości ochronnych ocenie poddano także aspekty ekonomiczne, ekologiczne i wspierające sprzedaż. Opakowanie do wysyłki w kontrolowanej temperaturze dobrze wypadło w grupie „Opakowania e-commerce” i zajęło trzecie miejsce. Wręczenie nagród odbyło się 26 września na forum tektury falistej również w ramach targów FachPack w Norymberdze.

Thimm Display to dział Grupy Thimm mieszczącej się w Northeim. Grupa Thimm jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji towarów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych połączeń materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Szeroki zakres usług związanych z opakowaniami wzdłuż całego łańcucha dostaw uzupełnia gamę produktów. Do grona klientów należą renomowane koncerny ze wszystkich gałęzi przemysłu. To założone w 1949 roku przedsiębiorstwo rodzinne obecnie zatrudnia ponad 3000 pracowników w 19 zakładach w Niemczech, Czechach, Rumunii, Polsce, Francji i Meksyku oraz generuje roczne obroty w wysokości około 601 milionów euro.