Gotowy do wysyłki zestaw chłodząco-mrożący z tektury falistej

12.03.2018 Opakowanie modułowe „THIMM COOLandFREEZE“ do wysyłki w kontrolowanej temperaturze uzyskało nagrodę iF Design Award 2018. Ten innowacyjny produkt transportowy umożliwia wspólny transport produktów mrożonych, chłodzonych i niechłodzonych w jednym opakowaniu.
Opakowania do wysyłki żywności i produktów medycznych w kontrolowanej temperaturze

Kilka stref temperaturowych w jednym opakowaniu transportowym sprawia, że „THIMM COOLandFREEZE“ to zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju innowacja w zakresie e-commerce. Różne strefy nadają się idealnie do wysyłki wrażliwych na temperaturę artykułów spożywczych i produktów medycznych. Możliwe jest również ich połączenie z produktami niewrażliwymi na temperatury.

Jak wyjaśnia Martin Meinecke, specjalista ds. projektowania opakowań w Thimm: „Konstrukcja składa się z dwuczęściowego opakowania wierzchniego i modułowych wkładek do różnych stref temperaturowych”. „Warstwa polietylenowa opakowania wierzchniego chroni przed wilgocią w postaci na przykład wody kondensacyjnej. Dzięki innowacyjnej technice składania możliwe jest szybkie postawienie stabilnego pudełka. Strefy temperaturowe powstają dzięki wkładkom. Można je różnie ze sobą łączyć – np. do transportu owoców lub warzyw z takimi świeżymi produktami jak sery czy wędliny.”

Wkładka produktów niechłodzonych składa się z tektury falistej i stanowi podstawę pozostałych stref temperaturowych. Pokryta folią polietylenową osłona z naturalnych włókien pełni dodatkowo funkcję izolatora. Akumulatory chłodzące na bazie wody pozwalają na utrzymanie temperatury docelowej poniżej 3 stopni Celsjusza, zapewniając tym samym przestrzeń do transportu produktów chłodniczych. Do produktów mrożonych używa się suchego lodu, który pozwala na uzyskanie temperatury -18 stopni Celsjusza. Dzięki tym elementom chłodzącym sterowana jest intensywność chłodzenia produktu, utrzymująca się do 48 godzin.

Opakowania mogą być dostarczone w wersji już złożonej lub w wersji płaskiej do złożenia. Opakowanie z tektury falistej stanowi zgodną z zasadami zrównoważonego rozwoju alternatywę dla rozwiązań z polistyrenu i plastiku.

iF Design Award
iF Design Award to od 1953 r. międzynarodowy uznany wyznacznik dobrego designu. Około 60 niezależnych ekspertów z ponad 20 krajów wybiera zwycięzców w ramach uporządkowanego procesu na podstawie jasno sprecyzowanych kryteriów. Jury ocenia przy tym innowację i opracowanie, funkcjonalność, jakość wykonania, odpowiedzialność i pozycjonowanie. Rozdanie nagród iF Design Awards 2018 odbyło się 9 marca w BMW Welt w Monachium.

O THIMM
Grupa THIMM jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji towarów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych połączeń materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Szeroki zakres usług związanych z opakowaniami wzdłuż całego łańcucha dostaw uzupełnia gamę produktów. Do grona klientów należą renomowane koncerny ze wszystkich gałęzi przemysłu. To założone w 1949 roku przedsiębiorstwo rodzinne obecnie zatrudnia ponad 3000 pracowników w 19 zakładach w Niemczech, Czechach, Rumunii, Polsce, Francji i Meksyku oraz generuje roczne obroty w wysokości około 570 milionów euro.

• Martin Meinecke, specjalista ds. projektowania opakowań w THIMM