Dwa z najlepszych na świecie opakowań to produkty firmy Thimm

02.05.2018 Firma Thimm otrzymała WorldStar Award, najwyższe wyróżnienie międzynarodowej branży opakowaniowej. Jury nagrodziło wyprodukowane przez Grupę Thimm zmienne opakowanie dla handlu elektronicznego i opakowanie prezentowe z wartością dodaną. World Packaging Organisation dopuszcza do udziału w konkursie wyłącznie te opakowania, które wcześniej odniosły już sukces na płaszczyźnie krajowej.
Opakowanie dla handlu elektronicznego THIMM ePack | protect

Opakowanie dla handlu elektronicznego Thimm ePack | protect
Opakowanie jest przeznaczone przede wszystkim do bezpiecznego transportu delikatnych towarów, na przykład wysokogatunkowych urządzeń elektronicznych. Horst Kühn, manager ds. innowacji w Thimm wyjaśnia: „Nasze opakowanie wysyłkowe zabezpiecza produkty dynamicznie przed obciążeniami fizycznymi w transporcie. Tę funkcję zapewnia zmienna wkładka z tektury falistej. Elastyczne paski automatycznie unieruchamiają zapakowane produkty. Standardowe opakowanie zewnętrzne w połączeniu z tą uniwersalną wkładką można zastosować do produktów o różnych wielkościach i ciężarach”.
Zastosowanie zmiennej wkładki pozwoliło na zredukowanie szeregu różnych opakowań do jednego standardu, co pozwala wygenerować oszczędności w zakresie materiałów opakowaniowych. Puste przestrzenie w uniwersalnej wkładce zapewniają miejsce na akcesoria, takie jak instrukcje obsługi czy zasilacze. Automatyczny system mocowania obniża ponadto nakład pracy związany z pakowaniem. To opatentowane opakowanie zostało wyróżnione niemiecką nagrodą iF Design Awards 2017, dzięki czemu zakwalifikowało się do konkursu międzynarodowego. Tam natomiast uzyskało nagrodę WorldStar Award 2018 w kategorii „Transport”.

Opakowanie prezentowe Thimm Multipack | gift dla czeskiego browaru Ferdinand
Martin Zich, projektant firmy Thimm, opracował dla czeskiego browaru Ferdinand opakowanie prezentowe z wartością dodaną, które można układać w stosy. Opakowanie mieści w sobie sześć butelek piwa i kilka artykułów reklamowych, takich jak kufel, zapalniczka i otwieracz z logo browaru Ferdinand. Ucho umieszczonego pośrodku kufla służy jako rączka opakowania. Mimo że ucho wystaje z opakowania, konstrukcja dobrze zabezpiecza je na czas transportu i przechowywania. Powierzchnie zewnętrzne tego sześciopaku z tektury falistej można wykorzystać do komunikacji marki poprzez wykonanie atrakcyjnych nadruków. Oprócz tego na bocznych ściankach wstępnie wykrojone są podstawki, które również zostały odpowiednio zadrukowane. To opakowanie prezentowe zakwalifikowało się do konkursu międzynarodowego poprzez uzyskanie czeskiej nagrody Obal roku 2017, a w skali światowej zdobyło WorldStar Award 2018 w kategorii „Napoje”.

WorldStar Award
Od 1970 roku World Packaging Organisation wyróżnia prekursorskie opakowania z całego świata nagrodą WorldStar Award. Do udziału dopuszcza się wyłącznie te opakowania, które zostały nagrodzone w uznanym konkursie krajowym. Wręczenie tych prestiżowych nagród, przyznawanych przez World Packaging Organisation, odbyło się 2 maja 2018 roku w Queensland, w Australii. W tym roku jury oceniało 318 opakowań z 38 państw w dwunastu kategoriach.

O THIMM
Grupa THIMM jest czołowym dostawcą rozwiązań w zakresie opakowań i dystrybucji towarów. Portfolio rozwiązań obejmuje opakowania transportowe i handlowe z tektury falistej, wysokiej jakości stojaki handlowe (ekspozytory), systemy opakowaniowe z różnych połączeń materiałowych oraz produkty drukarskie do dalszego przetwarzania przemysłowego. Szeroki zakres usług związanych z opakowaniami wzdłuż całego łańcucha dostaw uzupełnia gamę produktów. Do grona klientów należą renomowane koncerny ze wszystkich gałęzi przemysłu. To założone w 1949 roku przedsiębiorstwo rodzinne obecnie zatrudnia ponad 3000 pracowników w 19 zakładach w Niemczech, Czechach, Rumunii, Polsce, Francji i Meksyku oraz generuje roczne obroty w wysokości około 570 milionów euro.

• Opakowanie prezentowe THIMM Multipack | gift dla czeskiego browaru Ferdinand
  • Horst Kühn, manager ds. innowacji w THIMM